| |
MIELOCH MOTOCYKLE - Forum... Forum MIELOCH MOTOCYKLE... skutery, tuning, wyścigi.... |
 |
Różne... - Ładowanie akumulatora.
piotrek15piotrek - Pią 05 Mar, 2010 22:18 Temat postu: Ładowanie akumulatora. Witam, otóż po zimie akumulator mi się rozładował i mam pytanie czy mogę go naładować prostownikiem samochodowym Na akumulatorze mam takie symbole YTX4L-BS . I jeszcze jedno jaki to akumulator kwasowy czy żelowy
lukaszek016 - Pią 05 Mar, 2010 22:35
A akumulator trzymałeś w skuterze czy w domu i czy go ładowałeś podczas zimy?
piotrek15piotrek - Pią 05 Mar, 2010 22:49
Akumulator był na zimę wykręcony, wkręcałem go tylko jak przepalałem skuter. A tak to go nie ładowałem.
lukaszek016 - Pią 05 Mar, 2010 22:54
Hmm. Sprawdź miernikiem napięcie. Albo jakąś żarówką. Jeśli żarówka się nie świeci a na mierniku jest np 10V to raczej nie ma już ratunku. Bo kiedy spadnie napięcie bodajżę poniżej 12V robi się zwarcie i akumulator juz się do nieczego nie nadaje. Tzn. może i się nadaje, ale jak go podładujesz to się rozładuje w 5 godzin. A jak podłączysz żarówkę i będzie jakoś tam świecić to spróbuj podłączyć prostownik. Tylko nie za duża amperów. Tak koło 2A jak można tyle.
karolqq - Sob 06 Mar, 2010 09:38
Akumulator powinno się doładowywać co jakiś czas...
... prostownikiem samochodowym można naładować...
to jest akumulator kwasowy (elektrolit).
mattiz1 - Sob 06 Mar, 2010 10:36
| lukaszek016 napisał/a: | | Jeśli żarówka się nie świeci a na mierniku jest np 10V to raczej nie ma już ratunku. Bo kiedy spadnie napięcie bodajżę poniżej 12V robi się zwarcie i akumulator juz się do nieczego nie nadaje. Tzn. może i się nadaje, ale jak go podładujesz to się rozładuje w 5 godzin |
Czyli jeśli zmierzyłem dziś napięcie aku na wyłączonym silniku i wynosi ono dokładnie 10v, to akumulator nadaje się już tylko do utylizacji? Dodam jeszcze, że przez zimę był założony w skuterze (wiem, że powinno go się wyjąć, ale i tak nie mam prostownika ) i teraz w ogóle nie odpala z elektrycznego startera.
karolqq - Sob 06 Mar, 2010 10:42
Więc jak go nie doładowywałeś przez zimę to raczej do "utylizacji". A jak kupisz nowy aku to w czasie przyszłej zimy skombinuj jakiś prostownik...
Asaroth - Sob 06 Mar, 2010 10:57
Ja w taki sposób Yuasa załatwiłem... Aku nadaje się na złom.
mattiz1 - Sob 06 Mar, 2010 11:22
Trudno... jakoś przeboleje te 60 zł Ale raczej kupie tego Motoforce żelowego. A tak przy okazji trzeba do niego jakiejś specjalnej ładowarki?
W sumie dziwi mnie to, że podczas jazy poziom naładowania aku na zegarach pokazuje mi, że jest prawie pełen, ale z rozrusznika i tak nie kręci ;/ Ledwo nacisnę klamkę kamulca, a wskaźniki gasną...
PS. karolqq , Asaroth , widzę, że wszyscy mamy Matrixy w tym samym malowaniu
karolqq - Sob 06 Mar, 2010 11:36
Bo to chyba (nie jestem pewny) pokazuje ładowanie aku... a nie poziom naładowania... (tak mi się wydaje)
skuterek55 - Sob 06 Mar, 2010 11:37
Nie kupuj nowego ten co masz wystarczy uzupełnić elektrolit i naładować i będzie wszystko ok
karolqq - Sob 06 Mar, 2010 11:57
Ale jak dolewać to tylko elektrolit, a nie wodę...
Asaroth - Sob 06 Mar, 2010 12:10
No przydała by się specjalny prostownik. Ja taki posiadam. Nowy akumulator trzeba ładować małą ilością prądu 0,5 najlepiej (przynajmniej w tym moim)
lukaszek016 - Sob 06 Mar, 2010 17:15
skuterek55, nie opowiadaj farmazonów. To jest akumulator bezobsługowy i tutaj się nie dolewa elektrolitu. Po pierwsze jak napięcie dużo spadnie to możesz sobie dolewać, ale tylko wydasz kasę niepotrzebie bo to nic nie da.
piotrek15piotrek - Sob 06 Mar, 2010 21:23
No więc dziś sprawdziłem i podłączyłem żarówkę i świeciła. Czyli akumulator się jeszcze nada
sebagbw - Nie 07 Mar, 2010 13:48
ja w swoim keewayu focusie mam aku które ma zwarcie w dwuch celach, po podłączeniu prostownika od razu się "gotują", i niby aku jest do wurzucenia a pali bez problemu. W domu jestem tylko w weekendy i jak w niedziele go odstawie a w sobote podchodze to pali bez problemu. Aku ma tyle la t co skuter czyli 5:P
piotrek15piotrek - Pią 23 Kwi, 2010 16:00
Witam, ponownie muszę trochę podładować akumulator o takich symbolach YTX4L-BS. Będę ładował go prostownikiem samochodowym. I mam w związku z tym takie pytanie: Na co mam go w szczególności uważać, aby nie rozwalić akumulatora? Ile tak mniej więcej go ładować?
zdzich_15 - Pią 23 Kwi, 2010 17:56
masz tam napsaine na akumulatorze ile A i ile ładować jest chyba 0.5A na 10H
piotrek15piotrek - Pią 23 Kwi, 2010 21:07
Ale ja mam prostownik beż zmiany A.
DJPIECZYWO - Sob 24 Kwi, 2010 08:23
Wiele tematów w internece byłe regeneracja akumulatora (do żelowych musi być specialny prostownik)
1. Podłącz żarówke 12V 10W i wyładuj go do poziomu 10,5V
2. naładuj alumulator prądem nie większym niż 1A (przy napięciu 14,4V odłącz ładowanie)
3. Cykl powtóż 3 razy a odziwo nasz akumulator "ożyje"
No chyba że miał napięcie poniżej 6V to tylko na złom (chociaż zawsze można próbować)
PS: ja zregenerowałem żelówke (króra leżała 4 lata nie użytkowana) napięcie miała 1,23V a dziś działa u mnie w skuterze
zdzich_15 - Sob 24 Kwi, 2010 15:48
O ciekawe nie słyszałem o takich sposobach warto spróbować ;p
|
|