Wysłany: Czw 10 Cze, 2010 20:19 Jak wymienić olej silnikowy i przekładniowy w skuterze ?
Witam. Chce wymienić olej w skuterze na nowy. Jak to zrobić ? Nie wiem co teraz jest wlane, więc pasowało by spuścić cały stary olej... tylko jak ? Jak wygląda spust od oleju silnikowego ? Olej chce kupić Castrol Power Racing 2T... ile potrzeba aby napełnić dozownik do końca ? Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź. Skuter taki jak z boku na zdjęciu.... Silnik 2T z automatycznym dozownikiem oleju.
Edit: Czy jeśli mam łańcuch to też jest przekładnia
Ostatnio zmieniony przez kisiel Czw 10 Cze, 2010 20:48, w całości zmieniany 3 razy
czyli tak ty masz 2T czyli mieszanka oleju z benzyną. Pojeździj troche bez dolewki oleju aż przepali starszy olej, kontroluj stan jak zaswieci sie kontrolka to odrazu zalej go swiezym olejem. Masz zwykła przekładnie na pasek poczytaj troche danych o motorze...
LINK DO DANYCH
Ostatnio zmieniony przez sfera80 Czw 10 Cze, 2010 20:25, w całości zmieniany 1 raz
do dozownika oleju leje się olej do mieszanki, a śruby od spustu oleju szukaj raczej u spodu silnika... niezależnie od tego czy masz pasek czy łańcuch przekładnie masz w silniku
_________________ Gilera Typhoon 2001r
Wariator Polini Speed Control rolki 5,6g
Ale oleju w dozowniku jest dość sporo... więc pasowało by go spuścić przed wymiana na castrola....
Czyli olej ten w dozowniku idzie zarówno do smarowania silnika i do mieszanki z paliwem ?
Do czego tak naprawdę jest ta przekładnia, jaką funkcję spełnia w niej tej olej ?
Gdzie szukać tych spustów ? Silnik produkcji piaggio.
sfera80: o motorze czytałem już dużo, ale nie wiedziałem jak to jest gdy mam zarówno pasek i łańcuch
Ostatnio zmieniony przez kisiel Czw 10 Cze, 2010 20:51, w całości zmieniany 2 razy
nie widze powodu do spuszcznia oleju... skoro zbiorniczek jest pełny to musiales go niedawno zalać olej raczej sie szybko nie psuje a motorek wszystko przepali
Ma ktoś linka do jakiejś instrukcji jak to zrobić ?
Nie zalewałem go niczym Motor kupiłem niedawno. Motor trochę kopci i podejrzewam że to za sprawą oleju. A jakby został ten olej co jest, wyjeździł bym go do końca, gdy zapali się kontrolka oleju odstawiam motor i wleje mu nowego to nic się nie zatrze itp. ?
Ostatnio zmieniony przez kisiel Czw 10 Cze, 2010 20:33, w całości zmieniany 1 raz
jak by Ci najprościej wytłumaczyć do czego jest przekładnia hmmm... o może tak: przekładnia jest po to żeby ci skuter jeździł, a olej tam jest po to żeby zminimalizować tarcie między zębatkami, aha i olej z dozownika idzie tylko do mieszanki i nie ma potrzeby go wylewać skoro jest zalany do pełna, poczekaj sobie aż się wypali ten olej i wtedy wlej nowy, a i do przekładni olej wlewa się przez specjalny do tego otwór najczęściej zakręcony śrubą
_________________ Gilera Typhoon 2001r
Wariator Polini Speed Control rolki 5,6g
kisiel nic ci sie nie zatrze a dwusuwy maja taki urok ze kazdy kopci na zimnym dopiero potem jak sie rozgrzeje to juz mniej musisz sie przyzwyczić. Jeździj jak jest do zaświecenia kontrolki i potem zalej świeżutkim olejem.
W jakich miejscach szukać korka od wlewu i spustu oleju przekładniowego ? Znalazłem na spodzie, z tyłu silnika korek odkręcany imbusem, czy to jest spust do oleju przekładniowego ?
strzykawa 100 tka kawałek przewodu na koncowe i jazda ;p jak juz tak koniecznie chcesz spuscic olej ja tam robilem po kupnie moto , wolałem tak wyciagnac niz sciagac plastiki sciagac przewod a potem jeszcze na nowo odpoeitrzac uklad ...